Što je ROSE token?

ROSE je izvorni token mreže Oasis Networka, koji je pokrenut u 11. mj 2020. Koristi se za plaćanje transakcijskih naknada, delegiranje na sloju konsenzusa i za stakanje NODova validatora.

Oasis Network je platforma pametnih ugovora za otvoreno financiranje usmjerena na privatnost i izgrađena pomoću Cosmos SDK-a. Projekt daje prioritet aplikacijama i slučajevima korištenja koji promiču privatnost podataka i povjerljivost korisnika. Cilj mu je postići ovaj cilj odvajanjem svog sloja konsenzusa od sloja za izvršenje ugovora, istovremeno pružajući ugrađeno sučelje koje povezuje ta dva za računanje koje čuva privatnost. Sloj konsenzusa djeluje kao čvorište koje koristi mehanizam Proof-of-Stake (PoS) za osiguranje mreže i postizanje konsenzusa o valjanosti transakcije. Sloj izvršenja sastoji se od više, paralelnih vremena izvođenja (nazvanih ParaTimes) za specijalizirane potrebe računanja koje svaki uključuje u sloj konsenzusa.

Zahvaljujući visokoj propusnosti i sigurnom dizajnu, Oasis Network namjerava osnažiti skalabilna rješenja za DeFi i privatnost podataka. Total Supply tokena ROSE je 10,000,000,000, od čega je 35% u opticaju. Rank na CoinMarketCapu je 87, na Coingecko 104. Market Cap ROSEa je $819,740,094.

Po čemu je ROSE poseban, koje probleme rješava, koji su benefiti tokena ROSE i kako radi Oasis mreža?

Mreža Oasis kombinira programabilni blockchain, povjerljivu tehnologiju računanja i custom-made ROSE kriptovalutu. Mreža je jedinstvena na više načina, prvenstveno radi naglaska stavljenog na protokole zaštite privatnosti i uvođenje Paratimea.

Mreža Oasis omogućuje razvojnim programerima DeFi-a da izgrade robusnije aplikacije jer mogu bolje kontrolirati povjerljive informacije. Na taj način platforma nastoji osnažiti programere da stvore robustan ekosustav DeFi i Web 3.0 protokola sljedeće generacije.

Koje probleme rješava Oasis Network?

Mreža Oasis nastoji riješiti neke goruće probleme na današnjem tržištu. Kao prvo, protokol rješava jedan od glavnih nedostataka DeFi-ja, a to je nedostatak privatnosti. Jedna od najučinkovitijih metoda za zaštitu privatnosti koje su uveli svakako su povjerljivi pametni ugovori.

Još jedan od većih izazova u De-Fi sektoru osim nedostatka privatnosti jest zagušenje mreže. Rane DeFi mreže poput Ethereuma i dalje imaju visoke naknade i spore transakcije. Oasisov network pruža veću skalabilnost, smanjuje kašnjenje i snižava naknade, razdvajajući konsenzus od izvršenja.

Oasis mreža uvodi drugi layer pod nazivom ParaTimes koji može paralelno obrađivati transakcije, što dodatno poboljšava propusnost mrežnih transakcija. Ovakav pristup rješavanja problema od strane Oasis Networka učinkovitiji je od drugih metoda koje se danas koriste kao što je „sharding“.

Sljedeći problem u nizu koji Oasis network rješava jest kontrola podataka.

Na današnjem tržištu naši su podaci dragocjeni. Platforme kao što je Facebook izvlače naše osobne podatke i prodaju ih onome tko da najveću ponudu. Zauzvrat dobivate manje privatnosti uz malo prilagođeno korisničko iskustvo. Mreža Oasis vraća redovitim korisnicima kontrolu s tokeniziranim podacima.

Ova nova vrsta digitalne imovine omogućuje vam kontrolu svih podataka koje generirate. Sami odabirete što ćete učiniti s tim informacijama. Na primjer, možete prodati svoje podatke na tržištu tvrtkama koje traže te informacije ili možete unovčiti svoje podatke putem protokola za ulaganje. Na taj način Oasis Network preokreće tradicionalni poslovni model i ostvaruje svoj cilj pomaganjem redovnim korisnicima da steknu više od svog Web 3.0 iskustva.

Postoje mnoge prednosti koje imaju korisnici Oasis Networka. Kao prvo, mreža je idealna za rukovanje složenim procesima i teškim radnim opterećenjem. Ove mogućnosti mreži pružaju izvrstan izbor načina korištenja i poboljšavaju njegovu buduću nadogradnju.

Oasis Network Features

2 su glavna featurea koje Oasis Network donosi i koji ih čine drugačijima.

Na prvo mjesto postavljaju dizajn „privacy first“ koji omogućuje programerima da kreiraju financijske aplikacije koje služe masama. Ova strategija otvara vrata tradicionalnim financijskim mrežama za integraciju DeFi značajki u svoju ponudu.

Drugi feature ili posebna značajka Oasis mreže je pasivni prihod. Postoji nekoliko različitih načina za osiguravanje pasivnih nagrada pomoću Oasisa. Mreža podržava i farming i stejking kao nisko rizične strategije stvaranja bogatstva. Obje opcije korisnicima omogućuju dobivanje nagrada bez da se odreknu svoje stečene imovine.

Mreža Oasis može ponuditi svoje feature tržištu zahvaljujući svojoj sigurnoj arhitekturi. Korištenje tokeniziranih podataka od strane protokola je „game- changer“ i prosječnom korisniku pruža veću kontrolu, a programerima istovremeno daje alate koji su im potrebni za stvaranje produktivnijih i sigurnijih alternativa „statusu quo“.

5 osnovnih dizajnerskih ciljeva Oasis Network Blockchaina su:

Fleksibilnost: lako je mijenjati parametre sustava je  (npr. ograničenja na ParaTime NODovima).

Proširivost: jednostavno dodavanje novih komponenti na trenutnoj arhitekturi (npr. novi ParaTimes).

Skalabilnost: propusnost transakcije će se zajamčeno povećati nakon što mreža počne rasti.

Sigurnost: arhitektura provodi sigurnosnu politiku, uglavnom kroz privatno izvođenje računanja (performing computations in private).

Izolacija grešaka: problemi u jednoj komponenti (npr. kršenja sigurnosti ili problemi s performansama) ne utječu na druge komponente.

3 osnovna načela dizajna su:

Modularna arhitektura: svaki ParaTime je izolirani modul. Nadalje, razdvojeni su slojevi konsenzusa i izvršavanja pametnih ugovora.

Jednostavan sloj konsenzusa: sloj konsenzusa odgovoran je samo za operacije upravljanja odbora validatora kao što su prijenos stanja tokena, ulaganje, delegiranje itd.

Neovisni ParaTimes: svaki ParaTime radi neovisno. Stoga se na razini ParaTime mogu implementirati namjenski sigurnosni, performansni ili vanjski zahtjevi.

2 glavna sloja Mreže Oasis su konsenzusni sloj i ParaTimes Layer.

Konsenzusni sloj je odgovoran za prihvaćanje vrijednosti od klijenata (ParaTimes), upisivanje transakcija koje je poslao ParaTimes u blockchain.

Konsenzusni sloj je jednostavan BFT / Proof of Stake blockchain, koji pokreće Tendermint BFT model konsenzusa.

ParaTimes Layer je odgovoran za definiranje okruženja za izvršavanje pametnih ugovora, za definiranje mehanizama i parametara za provjeru izvršenja ugovora te provođenje mjerenja povjerljivosti za izvršenje pametnih ugovora.

Inače, ParaTimes pruža odvojena okruženja vremena izvođenja za izvršavanje pametnog ugovora. Naime, svatko može razviti i izgraditi ParaTime. Oasis blockchain nasumično dijeli svoje validatore i formira "komitete za računanje" koji rade paralelno kako bi provjerili izvršenje pametnog ugovora. Ovaj paralelni pristup, poznat kao ParaTime, omogućuje Oasis blockchainu da dosegne tisuće transakcija pametnih ugovora u sekundi (TPS) i tako ponudi visoke performanse. Za ove radnje plaća se mala naknada u tokenu ROSE. Omogućuju razvojnim programerima stvaranje sigurnijih aplikacija koje koriste kriptografiju poslovne razine kako bi podatke očuvali povjerljivim. Najbolje od svega, budući da više ParaTimes može obraditi transakcije paralelno, oni mreži Oasis pružaju gotovo beskrajnu skalabilnost.

Postoje dvije vrste ParaTimesa. U ParaTimesu temeljenom na TEE-u, izračuni su povjerljivi. Stoga je potreban "Upravitelj ključeva" za šifriranje stanja prije njihovog spremanja. U ParaTimes baziranim na FHE nije potreban "Key Manager" jer takvi ParaTimes rade samo na šifriranim podacima.

Svaki ParaTime ima sučelje putem kojeg može komunicirati sa slojem konsenzusa. ParaTimes također može međusobno komunicirati koristeći inter-Blockchain komunikacijske protokole (IBC).

Konsenzus mreže Oasis (ROSE)

Mreža Oasis koristi BFT (Byzantine Fault Tolerant) PoS (proof-of-Stake) mehanizam konsenzusa koji se zove Tindermint. Ovaj sustav mreži pruža visoku sigurnost i skalabilnost. Svatko može postati NOD i odraditi svoj dio provjere valjanosti transakcija i izvršavanja pametnih ugovora. Za svoju uslugu dobivaju se nagrade - ROSE tokeni. Zatim se oni mogu stejkati ili farmati za ostvarenje većeg profita.

Staking

Korisnici Oasis mreže mogu zaraditi nagrade stejkanjem svojih podataka. Vaša analitika je vrijedna i Oasis Network vam omogućuje da otključate tu vrijednost na siguran peer-to-peer način.

Farming

Vlasnici ROSE tokena mogu farmati svoje tokene i osigurati nagrade koristeći ROSE Garden. Farming je poput stejkanja; morate položiti kriptovalute u veliki smart contract. Farming se razlikuje od stakea jer se APY mijenja svakodnevno i nema razdoblja zaključavanja. Posljedično, ne postoje kazne za prijevremeno povlačenje kao kod stakinga. Oasis ROSE Garden je omogućen kroz suradnju s CoinListom.

Oasis Network (ROSE) Alati za razvojne programere

Mreža Oasis poziva vanjske programere da nadograde ekosustav i poboljšaju korisničko iskustvo. Dijelom mreže može se postati kao korisnik, programer, poslovni partner, ambasador ili čak kao podupiratelj koji pomaže usmenom preporukom na društvenim mrežama.

ROSE je kao što smo već napomenuli - izvorni token Oasis Network Blockchaina, a odlikuju ga 3 glavne uporabne vrijednosti: transakcijske naknade, staking i delegiranje na sloju konsenzusa.

Maksimalna ponuda ROSE tokena od 10 milijardi tokena će se vremenom raspodijeliti na 6 grupa ljudi:

Otprilike 23,5% tokena će se tijekom vremena koristiti za isplatu Staking rewordsa.

23% tokena prodano je izravno Backersima, prije pokretanja mainnet-a 2018.

20% tokena podijeljeno je među glavnim suradnicima projekta.

10% tokena dodijeljeno je mreži Oasis (Foundation Endowment).

18,5% tokena je (ili će biti) distribuirano od strane Oasis Network, kao bespovratna sredstva za razvojne programere ili poticaje zajednice zajednici i ekosustavu.

5% tokena namijenjeno je za programe financiranja i usluge koje pružaju ključni strateški partneri u mreži Oasis.

I na kraju, zašto Oasis Network?

Oasis Network tvrdi da je prvi skalabilni blockchain na svijetu s omogućenom privatnošću. ParaTimes na mreži Oasis može iskoristiti računalnu tehnologiju kako bi podaci na blockchainu bili povjerljivi.

Oasis Network prvi dizajn za privatnost može proširiti DeFi izvan okvira trejdera i ranih korisnika – otključavajući novo mainstream tržište. Njegov inovativni dizajn skalabilnosti donosi velike brzine i visoku propusnost DeFi transakcijama.

Mreža Oasis može tokenizirati podatke, otključavajući slučajeve korištenja blockchaina koji mijenjaju igru, te ekosustav aplikacija i projekata na mreži – pokreće sljedeću generaciju aplikacija koje se temelje na privatnosti.

Mreža Oasis ima uspješnu brzorastuću zajednicu od blizu tisuću operatera NODova, programera, poslovnih partnera, ambasadora i gotovo deset tisuća članova zajednice uključenih u globalne društvene kanale.

Vrhunski Oasisa sastoji se od talenata iz cijelog svijeta s pozadinom iz Applea, Googlea, Amazona, Goldman Sachsa, UC Berkeley, Carnegie Mellona, ​​Stanforda, Harvarda i drugih , tesvi doprinose širenju utjecaja mreže Oasis.

Tehnološki gledano, Oasis odvaja konsenzus i izvršenje u dva sloja – Consensus Layer i The ParaTime Layer – za bolju skalabilnost i povećanu svestranost.

Razdvajanje konsenzusa i izvršenja omogućuje više ParaTime-a za paralelnu obradu transakcija, što znači da složena radna opterećenja obrađena na jednom ParaTime-u neće usporiti brže, jednostavnije transakcije.

Oasis Network donosi ozbiljne prednosti na kripto tržištu. Fleksibilnost platforme i pristup usredotočen na čuvanje privatnosti ublažavaju neke glavne bolne točke DeFi programerima i korisnicima. Kao takav, može se očekivati ​​da će se čuti puno više o ovom projektu u nadolazećim tjednima jer sve više korisnika koristi prednosti njegovih jedinstvenih featurea.

Posted: 12 April 2022