Krah TERRA UST Stablecoina

Dragi prijatelji,

Ranije ovog tjedna vidjeli smo veliki događaj koji je stigao na kripto tržište. Koordinirani napad na ekosustav Terra (LUNA) i rezultirajući kolaps njegovog stabilnog coina UST, poslao je udarne valove volatilnosti kroz cijelo tržište.

Evo kratke verzije onoga što se dogodilo…

UST je algoritamski stablecoin. Stablecoini su namijenjeni da budu vezani za američki dolar na bazi 1:1. Od prošlog tjedna, otprilike 19 milijardi dolara u UST-u bilo je u opticaju kada je došlo do bankrota. To je odvojilo UST od njegove veze i dovelo do masovne rasprodaje u nekoliko sati.

Kako je nastupila panika, imovina koja podržava UST (token LUNA) pala je u cijeni. A kada je imovina koja podržava stablecoin postala vrijedna manje od samog stablecoina, sustav se srušio.

Nakon ovih događaja, državni dužnosnici pozivaju na strožiju regulaciju sa stabilnim coinima i decentraliziranim financijama (DeFi). I očekujemo da će se to samo povećati u mjesecima koji su pred nama.

Sada, znamo da se neki od vas trenutno osjećaju uplašeno. Ali važno je da sagledamo situaciju i racionalno analiziramo veliku sliku...

Prvo, važno je napomenuti da će utjecaj Terrinog sloma na bitcoin i širi kripto ekosustav biti kratkotrajan. Bitcoin se već vratio 20% od jučerašnjeg najnižeg nivoa.

Zaključak je: Kao što smo bili jasni od početka, neće svi projekti opstati u ovom prostoru. Ali kripto je tu da ostane. I sveukupno gledano, predstoji još dug put.

I drugo, ni LUNA ni UST nisu preporuka u našem portfelju . No, zbog svog statusa u DeFi prostoru, Terra je sudbina vezana za druge igre u ovom segmentu kripto prostora.

Da budemo jasni: naša temeljna teza o DeFi-ju ostaje nepromijenjena. I dalje vjerujemo – zbog svoje superiornosti u odnosu na tradicionalne financije u smislu brzine, transparentnosti i troškova – da će promijeniti način na koji posuđujemo, iznajmljujemo i ostvarujemo prihod od imovine.

I dok imamo mnoge DeFi igrače za koje vjerujemo da su još uvijek jaki, koji nastavljaju napredovati na svojim planovima i predvođeni pametnim timovima koji će prevladati ovu prepreku... Postoje neki tokeni koji nisu pokazali rast koji smo očekivali kada smo ih prvi put preporučili . Uparite to s efektima prelijevanja ovog razvoja s Terrom i manje smo sigurni u njihovu sposobnost oporavka.

Iz tih razloga, odlučili smo iskoristiti današnje tržišno oporavljanje kako bismo napustili ove DeFi pozicije koje nisu imale očekivani učinak.

Danas prodajemo tri pozicije: Celsius (CEL), Tribe (TRIBE) i Mirror Protocol (MIR).

Kao što znate, raspoređivanje kapitala u vremenima tržišne nevolje kao što vidimo pokazalo se dugoročno pobjedničkom strategijom. Nastojat ćemo iskoristiti nedavnu rasprodaju dodavanjem potpuno nove pozicije u portfelj. Pratite nas!

Posted: 14 May 2022